Spelletjes voor kinderen met warm weer

25 jun 2019

Wat een weertje hè, het is warm! De hoogste tijd dus om lekker met water te spelen of andere rustige spelletjes te doen om het goed vol te houden. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van warm weer activiteiten voor buiten en binnen

1. Chinese Waaier maken (www.jufmaike.nl) 

Maak een tekening op een (gekleurd) papier. Versier deze eventueel met stickers en glitters. Vouw het papier als een strook om en om aan de korte kant, zodat je een waaier krijgt. Plak het uiteinde van de waaier vast met plakband of washi tape. Je kunt ook de stroken na het vouwen laten inkleuren en daarna de waaier dicht plakken. Je kunt ook twee waaiers maken en die aan elkaar plakken voor een bredere waaier.
Het is ook leuk om er een echte Chinese waaier van te maken door een lang stuk papier te vouwen en aan de uiteindes een ijslolliestokje te plakken. Zo kun je je waaier echt open en dicht vouwen en jezelf lekker koel waaien!

2. Bevroren T-shirt race (www.wijzeroverdebasisschool.nl)

Dit is een leuke activiteit voor de wat oudere kinderen. Maak een paar uur van tevoren een aantal oude T-shirts nat en leg ze in de vriezer (opgevouwen). Als de T-shirts bevroren zijn, deel je ze uit aan de kinderen. Wie het eerste zijn of haar T-shirt heeft aangetrokken, heeft gewonnen. Daarna is het natuurlijk voor alle kinderen lekker koel in dat net ontdooide T-shirt . Tip: je kunt de T-shirts ook in een diepvrieszakje (formaat groot) gevuld met wat water invriezen.

Tip: leg een velletje bakpapier tussen de t-shirts in de vriezer. Dan vriezen ze niet aan elkaar vast.

bevroren tshirt

3. Bekertjes estafette  (www.mamaliefde.nl)

Alle kinderen staan (of zitten) achter elkaar in een rijtje. Iedereen heeft een plastic bekertje in zijn hand. Bij het kind dat vooraan de rij zit staat een bak met water en bij het achterste kind een lege bak. Het is de bedoeling dat ze het water over het hoofd doorgeven naar de ander door dit over te gieten. Het kind dat er achter zit moet het opvangen om zoveel mogelijk weer door te kunnen geven. Leuk ook in wedstrijd vorm wie het meeste water doorgeeft.

 

4. Naar de supermarkt.

Bezoek een supermarkt. In de supermarkt is het namelijk heerlijk koel dus een mooi moment om deze te bezoeken. Praat over de producten die er te kopen zijn, bespreek prijzen of kleuren en koop een heerlijk ijsje. Zelf gezonde ijsjes maken kan uiteraar ook, koop dan heerlijk fruit. Pureer het fruit en vervolgens stop je het fruit in ijsvormpjes. Even wachten tot het bevroren is en zo heb je al snel een heerlijk gezonde en verkoelende snack.

5. Verven met stoepkrijt.

Je kunt zelf stoepkrijtverf maken door stoepkrijt de raspen er een beetje water aan toe te voegen. Een leuke variant op het bekende stoepkrijten! 

 

Verven met stoepkrijt

6. Waterbed voor baby's. (www.kinderopvangtotaal.nl)

Speciaal voor de allerkleinsten kun je een waterbed maken. Vul een plastic zak met water en leg deze in het gras. Leg de baby hier voorzichtig op en beweeg de baby heen en weer zodat deze de bewegingen van het water voelt als een heerlijke massage. Laat het kindje nooit alleen achter want het is natuurlijk geen echt waterbed, het kindje kan hier af vallen.

7. De waterdans.

Een leuke variant op de stoelendans is de waterdans. Vervang de stoelen uit de stoelendans door kleine badjes/emmertjes water. Start een leuk muziekje in en dansen maar. Zodra de muziek stopt moeten de kinderen zo snel mogelijk in een badje gaan zitten. Leuk voor peuters en kleuters en een heerlijke verkoeling.

8. De autorace.

Een simpel spelletje wat vaak een succes blijkt. Geef ieder kind een eigen speelgoed autotje en een waterpistool. Maak/teken een begin en eindstreep op de tegels en laat de kinderen proberen de autotjes vanaf de startlijn naar de finish te spuiten met hun waterpistool.