Column: een kopje koffie met...

25 jun 2019

Op de koffie bij…. Gastouder Marjolein uit Duiven.

Dit keer gaat consulente Yolande op de koffie… nouja… thee bij één van onze gastouders. Dit keer is het Marjolein Mooijman-Merks die haar verhaal verteld. Toen ik Marjolein Mooijman-Merks belde voor deze rubriek was ze meteen enthousiast. En binnen een paar dagen had ik haar verhaal, inclusief foto’s al binnen.

Marjolein woont niet ver van ons kantoor in Duiven, vlak bij het centrum. Zoals altijd als ik bij Marjolein kom word ik hartelijk ontvangen en gaat ze aan de slag om thee te zetten. Ondertussen houdt ze de kinderen in de gaten en reageert ze op vragen van hun.

Het is net na de lunch en de kinderen zijn bezig hun handen en gezichten schoon te maken, ieder met hun eigen doekje. Hierna mogen ze even een filmpje kijken maar dit duurt niet lang want al na een paar minuten willen ze buiten spelen.  Het valt mij, niet voor het eerst, op dat Marjolein rustig de tijd neemt voor de kinderen. Ook al zit ze in gesprek of is ze bezig met thee zetten, dit wordt onderbroken zodra een kind wat vraagt of aandacht nodig heeft. Hieruit blijkt dat Marjolein de kinderen voorop stelt. Ze is dan ook een gastouder die haar werkt zeer serieus neemt.  Vaak heeft ze nieuwe ideeën voor activiteiten, vooral op het gebied van natuur, milieu en voeding, etc.

Marjolein is al zo’n 20 jaar gastouder, daarvan kennen wij elkaar ongeveer 10 jaar. Tijdens ons gesprekje kwamen deze jaren dan ook aanbod: zoals bijvoorbeeld de diplomaroute voor gastouders in 2010. Marjolein heeft toen ook het  verplichte traject gevolgd en werd hierdoor nog leergieriger. In de afgelopen jaren heeft ze meerdere workshops en cursussen over haar vakgebied gevolgd.

Ik kan nog meer vertellen over Marjolein maar  beter is om haar eigen verhaal te lezen…..


Dit ben ik!

Ik ben Marjolein Mooijman-Merks, 52 jaar oud en ik woon sinds 1992 in Duiven samen met Fred. Onze dochter en zoon van 21 en 18 jaar oud wonen en studeren in Utrecht en in Nijmegen. 21 jaar geleden maakte ik kennis met de gastouderopvang. We zochten een gastouder voor onze dochter. Ik kende het principe van een gastouder wel, al vond ik dat een eng idee. Uiteindelijk hebben we kennis gemaakt met Mirjam, een fantastische gastouder en mijn grote voorbeeld. Altijd vrolijk, ondernemend, zij creëerde een hele fijne plek voor dochter en later ook voor zoon.

Tijdens mijn studie had ik nooit gedacht in de kinderopvang terecht te komen.

Ik ben afgestudeerd HBO-organisch chemisch analist en heb na mijn opleiding vier jaar op het lab gewerkt. Tijdens deze vier jaar heb ik het werken met mensen erg gemist en ben uiteindelijk teruggegaan naar Bever Zwerfsport Arnhem waar ik tijdens mijn studie op donderdagavond en zaterdag werkte. Toen onze dochter op de basisschool startte, ben ik zelf als gastouder aan de slag gegaan. Onze dochter startte op een basisschool te ver van Mirjam vandaan én Mirjam was zwanger van een tweeling dus moest er een andere oplossing komen. Ik ben gestart als gastouder vanuit ons eigen huis zodat ik er dan ook voor onze kinderen thuis kon zijn. Ik heb het geregeld erg lastig gevonden mijn aandacht goed te verdelen tussen onze kinderen en de gastkinderen. Dochter en zoon hebben soms ook aangegeven mijn werk helemaal niet leuk te vinden, ze moesten mij wel delen met een boel andere kinderen. Toch ben ik nog steeds blij dat ik ooit deze stap genomen heb.

Vanaf 2010 moeten gastouders gediplomeerd zijn om dit werk te mogen doen. Dus heb ik mijn MBO-2 zorg en welzijn voor gastouders moeten halen om te mogen blijven werken. Naast de jaarlijkse Kinder-EHBO volg ik ook verschillende trainingen en workshops over o.a. opvoeding,  kindermishandeling, mogelijke problematiek bij kinderen (ADHD, ADD, Autisme, spraak-taalontwikkeling), ontwikkelingsvoorsprong en hoogbegaafdheid.

Ik heb jarenlang kinderen opgevangen tot 12 jaar, dus dag- en buitenschoolse opvang. Dit jaar heb ik besloten volledig te stoppen met de buitenschoolse. Er kwamen voldoende aanvragen binnen voor dagopvangplekken, ook door de komst van broertjes/zusjes van al meedraaiende gastkinderen. Zoals het er nu uitziet zit mijn dagopvang plekken de komende tijd helemaal vol op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Grotendeels met vaste dagopvang en gedeeltelijk met flexibele opvang.

Mijn specialiteit: de Slimme Peuter Club.

Op woensdagmorgen komen vier tot vijf peuters samen op de Slimme Peuter Club, een peuterclub voor peuters met een (vermoedelijke) ontwikkelingsvoorsprong. Binnen de Club hebben de peuters de mogelijkheid te spelen met ontwikkelingsgelijken, gaan we uitdagingen aan en bespreken we zaken als ruzie maken en bang zijn.

Om meer bekendheid te geven aan mijn opvang heb ik samen met een aantal gastkinderen mijn logo ontwikkeld. Mijn logo staat nu op mijn visitekaarten en mijn website www.gastouderBijLein.nl. Ik ben ook te vinden op Facebook via: ‘Gastouder Bijlein’ en ‘Slimme Peuter Club bij Gastouder Bijlein’, ik ben actief op Instagram: ‘@bijlein’ en heb een LinkedIn account. Sinds twee jaar sponsor ik de BuitenBios in Duiven, het logo van de Slimme Peuter Club staat dan groot op het bioscoopscherm op het Remigiusplein, een erg leuke ervaring!

Ik sta sinds een paar jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ik heb daar lang over getwijfeld niet wetende wat de meerwaarde zou zijn voor mijn opvang. Toch ben ik blij dat ik mijn inschrijving gerealiseerd heb, het voelt als een bevestiging van mijn professionaliteit als zelfstandig ondernemende gastouder. Én ik heb nu een Makropasje ;). Mocht je willen weten of inschrijven bij de KvK voor jou interessant is? Neem dan contact op met een consulente van Bambi, zij adviseren je hier graag over.

Een dagje Bij Lein

Een opvangdag bij BijLein heeft een redelijke vast patroon. Afhankelijk van de groep gaan we ‘s morgens gelijk een stuk wandelen of even naar de speeltuin. Er wordt pas ná het fruit in de tuin gespeeld om het voor de buren wat rustiger te houden. Tijdens feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en Pasen vind ik het erg leuk daar aandacht aan te besteden. Ook de week rond mijn verjaardag (Feestweek) en Modderdag (Modderweek) gebruik ik om ‘andere’ activiteiten te doen. Ik laat me erg veel leiden door wat de kinderen zelf aandragen, door hun ‘state of mind’ en door de weersomstandigheden. We gaan met regelmaat op pad, naar het bos, de dierentuin, of we reizen met de trein. Daarnaast is het ook heerlijk een stuk te wandelen en te picknicken in de tuin of de speeltuin achter ons huis. Ook spelen we graag spelletjes en vinden de kinderen het heerlijk om te knutselen en te experimenteren.

Werk en gezin

Mijn kinderen en man hebben het bij tijd en wijlen niet makkelijk (gehad) met mij als gastouder. Ik heb veel verschillende materialen, er staan verschillende bedden voor de gastkinderen in ons huis, kortom, het is duidelijk dat ik een kleinschalige kinderopvang run. Ik doe mijn best ‘s avonds en in het weekend opgeruimd te hebben zodat we onze woonkamer dan terug hebben. En ik werk behoorlijk veel, naast de kinduren komt er behoorlijk wat administratie (o.a. urenregistratie, voorbereiden activiteiten, verslagen), schoonmaak en scholing bij kijken. Dus ben ik helaas niet altijd beschikbaar.

Het leukste vind ik…

Het allerleukste van mijn werk als gastouder vind ik het contact met zoveel verschillende kinderen met allemaal hun eigen behoeften en bijzonderheden. Ik heb geleerd flexibel te zijn (tijdens mijn werk) en niet te veel vast te houden aan eventuele plannen voor die dag.

Ik ben heel blij met de zelfstandigheid die ik heb als gastouder. Daarnaast vind ik het erg fijn een heleboel leuke collega’s te hebben in Duiven, een van de redenen zoveel mogelijk het scholingsaanbod van het gastouderbureau te bezoeken. Dit is een van de manieren met regelmaat collega’s te ontmoeten. Ook heb ik natuurlijk heel geregeld contact met de ouders van mijn gastkinderen, dus hoewel ik geen directe collega’s heb, ben ik zeker niet eenzaam en alleen ;)