Thema avond seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen

2 mei 2019

In maart en april hebben de voorlichtingen plaatsgevonden over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen. De opkomst voor deze bijeenkomsten was groot.

Aan het begin van de bijeenkomsten hebben we kort stilgestaan bij de Meldcode Kindermishandeling; wat is er nou allemaal vernieuwd en wat betekenen deze veranderingen nou allemaal voor de gastouders in de praktijk?

Vanuit de GGD waren Renate, Milou, Anne en Carolien aanwezig om uitleg te geven over het Vlaggensysteem dat door de GGD is opgesteld. Het Vlaggensysteem helpt om dit gedrag te herkennen, bespreekbaar te maken en gepast te reageren. Renate gaf de deelnemers een duidelijke uitleg over hoe het Vlaggensysteem in zijn werk gaat, hoe het ingezet kan worden in de praktijk en waar je als professional op moet letten tijdens je werkzaamheden.

Na een interessante presentatie en een korte koffiebreak, gingen de deelnemers daarna in groepjes aan de slag met de diverse casussen, zodat ze het vlaggensysteem en het beoordelen van de casussen konden oefenen. Na het oefenen werden nog enkele casussen in het algemeen besproken en konden de deelnemers ook een eigen casus inbrengen.

Na afloop gingen de deelnemers met wat extra naslagwerk en een certificaat van de training naar huis.

De reacties van de deelnemers waren enthousiast en ook wij als Bambi hebben de trainingen als enorm leerzaam ervaren. We willen de deelnemers en Anne, Renate en Carolien nogmaals hartelijk bedanken voor hun inzet!

Omdat we zelf erg enthousiast zijn over het Vlaggensysteem, heeft Bambi inmiddels het vlaggensysteem aangeschaft. Deze kan door de gastouders geleend worden. Ook willen we het vlaggensysteem gaan gebruiken tijdens de intervisiebijeenkomsten.

Voor alle deelnemers, de beloofde documenten worden nog toegestuurd.